De patiënt gaat achtereenvolgens over van een strenge dieetfase, waarin uitsluitend maaltijdvervangers en groenten worden gebruikt, naar een dieetfase waarin een maaltijd met proteïnerijke voedingsmiddelen wordt geïntroduceerd.
De strenge fase wordt vooral aanbevolen voor mensen met veel overgewicht en om sneller gewicht te verliezen. Bij deze behandeling vindt de proteïne-opname alleen plaats door de consumptie van ‘speciaal’ proteïnevoedsel, waardoor een volledige controle van de verbruikte calorieën wordt gegarandeerd, zonder dat er voedsel moet worden afgewogen en met een stabiele ketogenese. Naast deze voedingsmiddelen zijn koolhydraatarme groenten zoals selderij, champignons, komkommer, waterkers, radijs, groene sla, aubergine, snijbiet, broccoli, bloemkool, spruitjes, augurk (zonder toegevoegde suiker), courgette, spinazie, sojascheuten, veldsla, zuring en paprika onbeperkt toegestaan.
In de gemengde fase kunnen, bij een van de twee hoofdmaaltijden, ‘normale’ proteïnerijke voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong worden gegeten (vlees, vis) en meer gevarieerde groenten. Deze fase kan gunstig zijn na een periode van streng diëten, of als eerste stap voor wie op zoek is naar een gediversifieerder en flexibeler programma. In deze voedingsstrategie ligt het gehalte aan suiker en vetten iets hoger terwijl dezelfde basiselementen en voordelen van het strikte dieet worden behouden. Het gewichtsverlies verloopt minder snel en de beperking van het hongergevoel is minder radicaal. In deze versie is het noodzakelijk het protocol correct te volgen, want als je je niet aan de aanbevolen doses houdt, raak je makkelijk uit ketose.
Voor de proteïnerijke voeding kan worden gekozen uit:
rundvlees, bresaola, mager varkensvlees, kip of kalkoen, rauwe ham of ontvette gekookte ham.
Vis: kabeljauw, zeebrasem, ansjovis, zeebaars, inktvis, hondshaai, zwaardvis, baars, inktvis, tong, tonijn, forel, ...
Als bijgerecht kan je bij elke maaltijd de voor het klassieke dieet voorziene groenten zonder hoeveelheidsbeperking toevoegen. Je kan ook enkele groenten met een iets hoger suikergehalte toevoegen, tot maximaal 180 gram, zoals asperges, aubergines, artisjokken, spruitjes, tomaten, gele en rode paprika's, rapen, paardenbloem, gele pompoen.